четвртак, 9. септембар 2010.

Ukratko o istoriji Malog sajma lepih stvari

Sa željom da prenesemo i raširimo kreativnu energiju među sugrađanima, a i šire i upoznamo ih sa lepotom onoga što samo ruka može da napravi, u organizaciji Ele Martinović, Biljane Dudaš i moje malenkosti Marijane Đorđević, uz saradnju Rusinsko kulturno-prosvetnog društva, po prvi put organizovan je i održan Mali sajam lepih stvari, u Novom Sadu, 17. i 18. aprila, drugi 22. i 23. maja i treći 17. i 18. jula 2010.godine.
Ideja vodilja, kojom su se rukovodile organizatorke, bila je okupljanje na jednom mestu svih zainteresovanih kreativaca, koji su su spremni da svoj rad pokažu drugima, da ostvare nova poznanstva, prošire i podele svoja iskustava sa njima sličnima na jednoj manifestaciji koja će biti izložbenog i prodajnog karaktera.

Dva dana trajanja Sajma bili su medijski propraćena uz podršku RTV 2, prilog je emitovan u dva redovna i jednom repriznom terminu. U toku priprema za manifestaciju podeljeno je oko 5000 flajera, polepljeno preko 20 plakata. Događaj se reklamirao i putem foruma Moj.Ručni.Rad i zvanične Facebook grupe kreativke-ns. Poziv za učešće je bio otvoren za sve. Zbog ograničenog broja mesta, organizovan je konkurs za izlaganje u trajanju od nedelju dana (o propozicijama konkursa biće kasnije reči).

Prostor za izlaganje, u kome trenutno ogranizujemo događaj, nalazi se u samom centru grada, u Ulici Jovana Subotića broj 8, u blizini Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház), Srpskog narodnog pozorišta, okretnice autobusa koji saobraća na liniji 2, u blizini ugla Kisačke i Temerinske ulice.

Prostorije su prostrane, neklimatizovane, svetle i visoke. Stolovi sa kojima raspolažemo su približno dimenzija 80x80 cm za pojedinačno izlaganje i 200x90 cm za tri izlagača.
Sajam je do sada uvek organizovan vikendom. U toku dva dana smenjuje se oko 50 izlagača. Svaki od izlagača dobija priliku da izlaže jedan dan.

Do sada smo uspešno ugostili preko 130 izlagača iz različitih krajeva Srbije---> iz Novog Sada, Veternika, Sr. Kamenice, Rume, Kule, Beograda, Zaječara, Niša, Beočina, Obrenovca, Pančeva, Zemuna, Temerina, Subotice, Vršca, Zrenjanina...

Ono što nas raduje jeste da se broj izlagača i njihove ponude povećava, a cilj nam je da Sajam bude što raznovrsniji, primamljiviji, originalniji, kreativniji.

Naši kreativni izlagači su prikazali svoje kreacije u vidu odeće, šešira, nakita od najrazličitijih materijala (kože, stakla, žice, polimerne gline, prirodnih i recikliranih materijala, poludragog kamenja, plemenitih metala, tkanina...), ukrasa za kosu (rajfova, mašni, šnala), torbi različitih stilova i dizajna, ukrasnih sveća ručno livenih i oslikanih, oslikanih nojevih jaja, ukrasnih kutija i kesa, ručno rađenih sapuna i prirodne kozmetike, modnih detalja (ešarpi, marama, broševa, kaiševa, novčanika, nesesera...), ukrasnih predmeta rađenih dekupaž tehnikom, slika, lampi, tkanih predmeta...

I za kraj, zadovoljni izlagači i zadovoljni posetioci dovoljna su potvrda da Handmade, iliti rukotvorine ipak imaju značajno mesto u vremenu ekspanzije kalupa i štanca. Ostaje nam da i dalje negujemo lepotu onoga što je rukom napravljeno, jer ko želi nađe način, ko ne želi, nađe izgovor :).

Marijana*

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.