недеља, 21. август 2011.

Par saveta o fotografisanju nakita

Kod fotografisanja nakita najbitnije je da fotografija bude oštra i jasna. Muljave fotografije, em izgledaju ružno, em nemaju efekta jer se ništa na njima ne vidi.Kod nakita su najbitniji detalji. Naravno, svaki komad nakit izgleda bolje kada se vidi uživo, ali… barem se potrudite da fotografija tog komada izgleda prostojno.

Krenimo redom.




1.Fotoaparat-Za početak treba da imate fotoaparat, po mogučnosti digitalan. Samo iz raloga zato što je praktičniji, jer večina vas fotografije nakita stavlja na internet.

1.1. Veoma je bitno da poznajete funkcije aparata koji koristite. Ako to ne znate, uvek možete pogledati uputstvo koje ide uz njega.
1.2. Podešavanja stavite na automatski
1.3. Izbegavajte blic. Blicevi na amaterskim fotoaparatima nisu zadovoljavajučeg kvaliteta. Mogu vam “spržiti” fotografiju, ne prikazuju prave boje, često se vidi odsjaj na nakitu…

2. Pozadina- Što jednostavnije to bolje.

2.1.Najbolje je slikati na beloj pozadini. Na svetlo sivoj pozadini najbolje se vide neke boje koje se teško slikaju, kod kojih je teško pogoditi pravu nijansu.
2.2. Ako već želite da slikate na nekoj drugačijoj podlozi gledajte da to bude neka umerena pozadina, koja neće odvlačiti pažnju sa nakita. Mnogi pogrešno koriste pozadinu, pa se na nekim fotografijama ne vidi poenta, čemu ta fotografija, da li je tu bitnija priroda ili sam nakit.
2.3. Ponekada je najbolje neki nakit slikati na živom modelu. Tako će se najbolje videti kako taj komad nakita stoji.
2.4. ako se radi o nekom sitnom komadu, pored njega stavite dinar, jer tako će posmatrači imati uvid u to o kojoj veličini se radi.

3. Svetlo- Slikajte preko dana, najbolje na otvorenom.

3.1. Nikada nemojte slikati kada je sunce prejako, npr. u podne. Ako baš nemate izbora stavite nakit u hlad. Na direktnom suncu dobićete bezvezne senke.
3.2. Najbolje je slikati po oblačnom vremenu, ili kad oblaci prekriju sunce, tada je svetlost difuzna, i najpogodnija za slikanje.
3.3. Neko najbolje vreme za slikanje je posle 16h, ima dovoljno svetla, a nije prejako.


To su neka tri najosnovnija saveta za nastanak dobre fotografije nakita. To je neko moje mišljenje, ako mislite da nisam u pravu,slobodno isprobajte. ;)

Još saveta o fotografisanju možete potražiti na mom blogu.